Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Pieczarki marynowane często wykorzystuje się do różnych sałatek, ale również podaje się je jako dodatek do obiadu, dlaczego więc nie przygotować by ich samemu?

Składniki

  • 1 kg drobnych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • woda do gotowania
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • Zalewa:
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak aby pokryła pieczarki, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.

    Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

    Składniki zalewy zagotowujemy.

    Odsączone pieczarki razem z pokrojoną cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.

    Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Składniki
  • 1 kg drobnych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • woda do gotowania
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • Zalewa:
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
Składniki