Marynata do pstrąga

Marynata do pstrąga
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mmao
Pstrąg ma smaczne i dość chude mięso jest mało ościsty i delikatny. Doskonale nadaje się do pieczenia i na grilla. Po upieczeniu jest jędrny i soczysty. Jednak żeby ryba była smaczna trzeba odpowiednio ją zamarynować najlepiej kilka godzin przed pieczeniem lub grillowaniem.

Składniki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy saperskiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki curry
  • Sól wg uznania
  • Biały pieprz wg uznania
  • Garść świeżej Bazylii
  • Garść świeżej pietruszki
  • Cytryna
  • Limonka

Przygotowanie

  1. Oliwę, musztardę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier , curry, pieprz i sól mieszamy razem i nacieramy ryby. Cytrynę i limonkę kroimy w plastry i wkładamy między ryby. Posypujemy świeżymi ziołami. Tak przygotowaną rybę wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Składniki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy saperskiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki curry
  • Sól wg uznania
  • Biały pieprz wg uznania
  • Garść świeżej Bazylii
  • Garść świeżej pietruszki
  • Cytryna
  • Limonka
Składniki