Marynata do dań z drobiu i ryb na polskiej oliwie

Marynata do dań z drobiu i ryb na polskiej oliwie
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Domowa marynata do drobiu i ryb bardzo prosta i szybka w wykonaniu. W dodatku to samo zdrowie, gdyż składa się z naturalnych świeżych ziół i przypraw. Bazą natomiast jest olej rzepakowy zwany polską oliwą lub oliwą Północy. Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych na świecie, więc warto po niego sięgać jak najczęściej. Taka marynata idealna jest zarówno do drobiu i ryb grillowanych, pieczonych czy gotowanych lub smażonych. Zawsze słoiczek takiej marynaty stoi w mojej lodówce w stanie gotowości do użycia. Jeśli raz jej użyjecie zapomnicie o gotowych mieszankach.

Składniki

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 3-4 ząbki polskiego czosnku
  • 3 łyżeczki młotkowanego kolorowego pieprzu
  • roztarte ziele angielskie
  • skórka otarta z cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 0,5 cm plasterek świeżego imbiru
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

  1. Do szklanego słoiczka wkładamy posiekaną natkę pietruszki, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekany imbir, ziele angielskie, pieprz kolorowy, szafran i sól morską. Zalewamy olejem. Słoiczek zakręcamy, energicznie nim potrząsamy, aby składniki się przemieszały.

    Gotową marynatę przechowujemy w lodówce. Używamy do marynowania drobiu oraz ryb. Świetnie również sprawdza się jako sos do sałatek.

Składniki
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 3-4 ząbki polskiego czosnku
  • 3 łyżeczki młotkowanego kolorowego pieprzu
  • roztarte ziele angielskie
  • skórka otarta z cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 0,5 cm plasterek świeżego imbiru
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki soli morskiej
Składniki