Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kochamy tradycyjne potrawy. Niektóre są traumą dzieciństwa, jednak po latach warto wrócić do tych smaków i po prostu rozkoszować się nimi. Tym razem standardy lekko podkręciliśmy.

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewkę kroimy w kostkę.
    W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, lekko dusimy pod przykryciem.
    Dodajemy gorący bulion i syrop. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
    Wrzucamy groszek, wlewamy wodę wymieszaną z mąką.
    Gotujemy kolejne 10 minut, cały czas mieszając.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

Fram 07 maja
jak u Babci w domu... trzeba będzie ugotować i powspominać ;-)
Składniki
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz
Składniki