Marchewka duszona z porem i imbirem

Marchewka duszona z porem i imbirem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: lapsmak
Duszona marchewka z porem i imbirem to świetny pomysł na ciepły dodatek do dań mięsnych.Dodatkowo imbir nadaje potrawie nuty orientalnej.Niezwykle prosta w wykonaniu lecz szalenie efektowna w smaku.

Składniki

  • średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 łyzka masła
  • kawalek imbiru ( ewentualnie może być w proszku)
  • odroodrobina oliwy z oliwekbina oliwy z oliwek
  • 1 stołowa łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Marchewki obieramy, następnie obieraczką lub nożem kroimy w cieniutkie podłużne paski.
    Pora kroimy na talarki.
    Tak przygotowane warzywa dusimy na odrobinie oliwy i masła do miękkości, w międzyczasie dadając utarty lub drobno pokrojony imbir.
    Po ok 15 min dolewamy odrobinę wody i dodajemy łyżke miodu.
    Następnie przyprawiamy solą, pieprzem.
    dusimy jeszcze około 10min i gotowe !
    Smacznego !!
    Porada
    Możemy doprawic odrobiną mieszanki ziół prowansalskich.
    Podajemy prosto po ugotowaniu.

Składniki
  • średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 łyzka masła
  • kawalek imbiru ( ewentualnie może być w proszku)
  • odroodrobina oliwy z oliwekbina oliwy z oliwek
  • 1 stołowa łyżka miodu
Składniki