Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowy makaron. Tylko trzy składniki: mąka, jajko, sól.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
1. Do misy robota kuchennego wkładam składniki i wyrabiam na jednolitą zwartą kulę.
2. Przy stolnicy mocuję maszynkę do makaronu (mocno przykręcam do blatu). Stolnicę oprószam mąką. 3. Kulę ciasta makaronowego dzielę na 4 części i spłaszczam ręką.
4. Maszynkę (walce) ustawiam na najwyższy poziom – u mnie 7 (największa szerokość między wałkami). Przepuszczam każdą porcję. 5. Zmniejszam rozstaw na „5” i znowu przepuszczam każdą część. Taka grubość makaronu mi wystarczy, ale można jeszcze go zrobić cieńszego.
6. Zakładam nasadkę do cięcia makaronu i robię wstążki. Wstążki w trakcie przepuszczania przez maszynkę tnę nożyczkami na odcinki 2-3cm.
7.Każdą partię na stolnicy obficie obsypuję mąką, żeby się nie skleiła. Pozostawiam na 0,5-1 godz. żeby makaron obeschnął.
8. W garnku gotuję wodę ze solą i oliwą (olej) i wrzucam makaron (najlepiej ręką „rozsypuję” po powierzchni wody, żeby się nie skleił). Wody musi być dużo (2-3 więcej niż makaronu) gdyż makaron rośnie w trakcie gotowania. Cały czas mieszam by makron się nie skleił. Gotuję na wolnym ogniu ok. 5 min. 9. Odcedzam i hartuje zimną wodą. Makaron nadaje się od razu do spożycia. Można go także trzymać w lodówce ok. tygodnia lub mrozić.