Makaron pszenno - owsiany

Makaron pszenno - owsiany
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Makaron domowy z mąki pszennej tortowej i mąki owsianej. Idealny do zupy i nie tylko.

Składniki

  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 0,5szkl. mąki owsianej
  • 0,5szkl. mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną i mąkę owsianą oraz szczyptę soli. Wbiłam jajko. Mleko lekko podgrzałam i dolałam do reszty składników. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam sobie w kulę i podzieliłam ją na 4 mniej więcej równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowałam na cieniutki placek, podsypując mąką. Placki rozłożyłam na blacie i pozostawiłam na kilkanaście minut żeby się lekko obsuszyły. Następnie każdy placek pokroiłam na kilkucentymetrowe pasy, ułożyłam je jeden na drugim, przesypując mąką i pokroiłam na cienkie paseczki. Kluseczki porozsypywałam po stolnicy żeby się nie posklejały. W garnku zagotowałam ok. 2-3 litry wody, osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Gotowałam go kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Makaron odcedziłam, przelałam zimną wodą i wymieszałam z łyżką oleju. Makaron można podawać do zupy typu pomidorowa czy rosół, lub z sosem mięsnym. My lubimy również zimny makaron odsmażyć na maśle na patelni.

Składniki
  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 0,5szkl. mąki owsianej
  • 0,5szkl. mleka
  • szczypta soli
Składniki