Makaron nitki swojski.

Makaron nitki swojski.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
A co powiecie na swojski makaron? Jest o niebo lepszy od kupnego, fakt że pracy jest przy nim ale warto ????.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie Mąka Basia ),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę dodać jajko i sól.

  2. Wszystko połączyć za pomocą ręki.

  3. Następnie dodać olej.

  4. I nadal wyrabiać.

  5. Na stolnicy lub stole kto jak woli rozwałkować ciasto na placek ( powinien być cieniutki jak papier ).

  6. Zwinąć delikatnie w rulon.

  7. Nożem kroić dowolny rozmiar ( ja chciałam cienkie nitki ).

  8. Gotowy pokrojony rozłożyć na ściereczce.

  9. Do garnka wlać wodę, posolić, gdy się zagotuje wrzucić makaron i gotować na wolnym ogniu do czasu jego miękkości.

  10. Przelać na durszlak i go zahartować zimną wodą.

  11. Z tego przepisu wyszło mi 250 g makaronu. Taki makaron można wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce ( oczywiście surowy nie gotowany

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie Mąka Basia ),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju.
Składniki