Majonez z awokado

Majonez z awokado
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Dzisiaj przepis, który powinien przypaść do gustu osobom na diecie i dbającym o linię. Jest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu na bazie żółtek. No i ten kolor….

Składniki

  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Awokado pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, czosnek, musztardę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę.

  2. W konsystencji powinien być podobny do zwykłego majonezu, więc jeśli nasz nie ma odpowiedniej struktury to dodajmy jeszcze trochę oliwy.
    Pierwszy raz jak przygotowywałam ten majonez użyłam tylko 2 łyżki oliwy, ale kiedy robiłam go po raz drugi użyłam 3. Więc wszystko zależy od awokado.

  3. Taki majonez jest idealny dla wegan. Świetnie komponuje się także w kanapkach czy sałatkach. Jeśli tak jak ja lubicie drób to grillowana pierś z kurczaka z takim majonezem to para idealna.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

smaker 09 czerwca 2017
Jaki fajny pomysł! Musimy zapamiętać :)
Składniki
  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • Pieprz
  • Sól
Składniki