Majonez domowy - bardzo prosty i szybki w przygotowaniu

Majonez domowy - bardzo prosty i szybki w przygotowaniu
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Domowy, kremowy majonez z jaj od kur z wiejskiego chowu, bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Naturalnie pyszny.

Składniki

  • Jajko
  • Musztarda dijon łyżeczka
  • cukier łyżeczka
  • sól łyżeczka
  • Ocet jabłkowy lub z białego wina łyżka
  • Olej rzepakowy 250 ml

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sól, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.
    Domowy majonez przechowujemy w lodówce do 7 dni od przygotowania.

Składniki
  • Jajko
  • Musztarda dijon łyżeczka
  • cukier łyżeczka
  • sól łyżeczka
  • Ocet jabłkowy lub z białego wina łyżka
  • Olej rzepakowy 250 ml
Składniki