Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki domowy sposób na przygotowanie smakowego majonezu.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 620
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2045
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1295
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 144
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 107
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 620
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2045
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1295
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 144
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 107
Składniki
Do wysokiego naczynia wbijamy jedno jajko, dodajemy 150g oleju, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodajemy też sok z połówki cytryny, jedną łyżeczkę delikatnej musztardy i sporo liści świeżej bazylii.
Do blendera ręcznego nakładamy końcówkę zwaną żyrafą - to ta blendująca z nożykami na końcu. Ustawiamy blender na najwyższe obroty i około 10 sekund wszystko ze sobą blendujemy do momentu aż powstanie majonez o gęstej konsystencji.
Uwaga! Zbyt krótkie blendowanie spowoduje zbyt rzadki majonez a długie za gęsty więc lepiej robić to etapami jeśli nie mamy pewności ile czasu blendować. Uwaga nr 2. Jeśli majonez jest już gęsty a wciąż pozostają niewmieszane "fragmenty oleju" to najlepiej wymieszać majonez trzepaczką, albo silikonową szpatułką. Wszystko się pięknie wchłonie.