Majonez

Majonez
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy.

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • około 1-2 łyżek soku z cytryny
  • około 300 – 350 ml oleju
  • pieprz (opcjonalnie)
  • Sól

Przygotowanie

  1. Jajka najpierw sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka umieszczamy w wysokim pojemniku, dodajemy sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. I zaczynami je ubijać, najlepiej użyć do tego miksera. Powolutku, cały czas ubijając, dolewamy małym strumieniem olej do uzyskania porządnej – gęstej i puszystej masy.

    Możemy podawać od razu lub przełożyć do słoiczka, zakręcić i schować do lodówki.

    Idealnie pasuje do jajek, wędliny, czy sałatek.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 07 września 2017
"...nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy."

Ja wiem, z lenistwa i wygody, ale te sklepowe... Czytaj całość »
"...nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy."

Ja wiem, z lenistwa i wygody, ale te sklepowe wynalazki są beee, a żółtek w nich jak na lekarstwo ;)
Robiony w domu z dobrych składników, to jest TO :)
Składniki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • około 1-2 łyżek soku z cytryny
  • około 300 – 350 ml oleju
  • pieprz (opcjonalnie)
  • Sól
Składniki