Maczka grzybowa

Maczka grzybowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nasze Babcie robiły je często.

Składniki

  • Grzyby suszone 30 dag
  • Czosnek 1 główka
  • Mąka pszenna 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kostka rosołowa 1 szt.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Grzyby odsączyć, drobno pokroić i włożyć ponownie do wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać kostkę rosołową, posiekany czosnek, chwilę gotować. Mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić sos, po czym chwilę zagotować. Nie podprawiać śmietaną.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 października
Pyszotka:)
Składniki
  • Grzyby suszone 30 dag
  • Czosnek 1 główka
  • Mąka pszenna 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kostka rosołowa 1 szt.
Składniki