Limonkowy ryż z karmelizowaną szalotką

Limonkowy ryż z karmelizowaną szalotką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Świetny dodatek do mięs i ryb - ryż ze słodkimi karmelizowanymi szalotkami, ostrą papryką i skórką z limonki. Jest pyszny i bardzo aromatyczny.

Składniki

  • Ryż - 200g
  • Szalotki - 10szt
  • Limonka - 1szt (tylko skórka)
  • Cukier - 1 łyżka płaska
  • Masło - 1 łyżka
  • Papryka ostra (chilli lub habanero) - 1szt
  • Sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

    Kiedy ryż będzie już dochodził, szykujemy szalotki. Obieramy je i kroimy na połówki. Na patelni podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier, szalotki i drobno pokrojoną papryczkę. Trzymamy pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając, aż szalotki zmiękną.

  2. Do szalotek wrzucamy odcedzony ryż, skórkę z limonki i dokładnie mieszamy. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

    W razie potrzeby doprawiamy.

Komentarze do przepisu (2)

RITAcreative- 24 marca
Na szybko i dietetycznie. <(^-^)>
fafiatko 24 marca
Pysznie doprawiony!
Składniki
  • Ryż - 200g
  • Szalotki - 10szt
  • Limonka - 1szt (tylko skórka)
  • Cukier - 1 łyżka płaska
  • Masło - 1 łyżka
  • Papryka ostra (chilli lub habanero) - 1szt
  • Sól - 1 łyżeczka
Składniki