Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harmonijna kombinacja różnych warzyw, dostępnych cały rok. Doprawiona sokiem cytrynowym i pietruszką, jest zdrową potrawą. Bowiem cytryna i pietruszka nie tylko dostarczają dużo witaminy C, ale też hamują wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 364
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9268
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 37
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 364
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9268
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 37
Składniki
Korzenie pietruszki, marchew, szpinak oraz młodą cebulę umyłem, oczyściłem. Pietruszkę i marchewkę obrałem, pokroiłem na 4-centymetrowe słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem. W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz, gotowałem pod przykryciem 4 minuty. Skrobię kukurydzianą rozprowadziłem w 2 łyżkach soku cytrynowego, dodałem do warzyw. Warzywa raz zagotowałem, posypałem pietruszką, skropiłem pozostałym sokiem cytrynowym.