Lemon Curd

Lemon Curd
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Pyszny krem cytrynowy, który u mnie sprawdził się idealnie w połączeniu z andrutami/ waflami. Można go również użyć do przygotowania bezy, tortu lub czekoladowych muffinek z kremem, a także przełożyć nim kruche czy biszkoptowe ciasteczka.

Składniki

  • żółtka (surowe) 6 sztuk
  • cukier 180 g
  • cytryna 2 sztuki
  • masło 200 g

Przygotowanie

  1. Cytryny myjemy, kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok. Przygotowujemy rondelek z grubym dnem. Przekładamy do niego żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.

    Gdy masa jest już ciepła dodajemy masło. Całość powolutku mieszamy do momentu, aż powstanie dość gęsty krem o konsystencji budyniu i jasnej barwie. Wówczas ostawiamy go do wystudzenia lub jeszcze gorący przelewamy do wyparzonego słoiczka. Po wystudzeniu taki krem możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

    Uwaga: U mnie czas gotowania kremu, od momentu dodania masła, wyniósł 30 minut.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

Pani_Domu 13 marca
Nie ma to jak prawdziwy lemon curd domowej roboty, taki jak tu! Niebo w gębie, polecam!
konhambos 13 marca
Uwielbiam lemon curd i robie tez podobnie.
Futka 13 marca
Wspaniały krem <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • żółtka (surowe) 6 sztuk
  • cukier 180 g
  • cytryna 2 sztuki
  • masło 200 g
Składniki