Lazurowe pesto

Lazurowe pesto
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na intensywne i bardzo aromatyczne pesto o zdecydowanej, lekko grzybowej nucie sera Lazur. Całość dodatkowo podkreśla aromat świeżej bazylii i czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystane także jako smarowidło do kanapek lub dodatek do ryb i wędlin.

Składniki

  • 2 drzewka bazylii
  • 60 g błękitnego sera Lazur
  • 60 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ser Lazur ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat. Orzechy studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu.

    Oczyszczone listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnki oraz częścią oliwy z oliwek i chwilę miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty Lazur oraz dolewamy pozostałą część oliwy i miksujemy dla właściwego połączenia wszystkich składników. Całość doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

  2. Gotowe pesto najlepiej komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale możemy serwować je także z ryżem lub kaszą jaglaną. W wersji zimnej pesto będzie doskonałym smarowidłem do chleba lub dodatkiem do jajek i wędlin. Na ciepło świetnie podkreśla także smak ryb.

    Wersję makaronową możemy dodatkowo wzbogacić posypując wierzch dania startym Lazurem. Gwarantuję aromatyczny i intensywny w smaku obiad, który rozpieści kubki smakowe pasjonatów wyrazistej kuchni :D

    Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na bloga :D

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 17 lutego 2016
Obosze :), w 100% moje smaki. Dzięki za inspirację.
GREGORHSPEED 18 lutego 2016
Ależ aromatyczne pesto <3 Pycha <3
Futka 18 lutego 2016
:*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 drzewka bazylii
  • 60 g błękitnego sera Lazur
  • 60 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
Składniki