Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczne kuleczki ziemniaczane, którym nie oprze się żaden łakomczuch. Panierowane w bułce tartej i usmażone na tłuszczu, będą świetnym dodatkiem do mięs, surówek i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok 1/2 szklanki bułki tartej
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
    Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
    Do ziemniaków dodajemy jajko, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
    Całość bardzo dokładnie mieszamy.
    Z uzyskanej masy lepimy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je w bułce tartej. Gotowe kuleczki smażymy na patelni na rozgrzanym  tłuszczu z obu stron na złoty kolor .
    Po usmażeniu kuleczki wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok 1/2 szklanki bułki tartej
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki