Kuleczki jaglane

Kuleczki jaglane
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako składnik węglowodanowy posiłku, ale także jako samodzielna przekąska podawana np. z sosem czosnkowym.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru brzozowego lub brązowego
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w proporcji:
    1 część kaszy do 2 części wody.

    Do garnka dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę masła, kurkumę, sól i cukier.

  2. Pietruszkę siekamy.

    Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy, aby doszła.

    Gdy zawartość garnka delikatnie przestygnie, zaczynamy formować kulki.

    * Jeśli kulki będą się bardzo kleić do rąk, możemy posmarować je masłem lub olejem.

    Gotowe kulki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 02 września 2014
Świetne:)
Konto usunięte 02 września 2014
Bardzo ciekawy przepis, koniecznie mam do zrobienia, pozdrówcia :)
sereberko80 03 września 2014
rewelacja, na pewno wypróbuję, bo jaglankę bardzo lubię :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru brzozowego lub brązowego
  • 1 łyżeczka masła
Składniki