Kulebiak z tuńczykiem

Kulebiak z tuńczykiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Moi Drodzy! Pachnące drożdżowe ciasto w połączeniu z soczystym tuńczykiem i kiszoną kapustą. Czy można chcieć czegoś więcej?Mnie to wystarcza w zupełności. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • drożdże 4 dkg
  • cukier 1 łyżeczka
  • szklanka mleka
  • margaryna 10 dkg
  • żółtka 2 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • nadzienie: kapusta kiszona 30 dkg, tuńczyk w sosie własnym 150g, cebula 1/2 szt, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: białko z jednego jajka, czerwona mielona papryka

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i część mąki. Sporządzamy zaczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtka, jajko, sól i resztę mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie zabieramy się za farsz rybno- kapuściany: Kapustę drobno siekamy, tuńczyka osączamy z zalewy, cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Następnie wszystkie składniki naszego farszu łączymy ze sobą, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Gdy ciasto podwoiło już swą objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę, wałkujemy i układamy na nim farsz. Całość zwijamy w wałek, zlepiamy boki ciasta.

  4. Kulebiak układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy mieloną papryką,nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby nie pękało.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godziny.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 27 lutego 2015
Świetny i niezwykle pyszny ten Twój kulebiaczek :D
BEATA1978 27 lutego 2015
Kasiu dziękuję za miłe słowa :)
Składniki
  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • drożdże 4 dkg
  • cukier 1 łyżeczka
  • szklanka mleka
  • margaryna 10 dkg
  • żółtka 2 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • nadzienie: kapusta kiszona 30 dkg, tuńczyk w sosie własnym 150g, cebula 1/2 szt, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: białko z jednego jajka, czerwona mielona papryka
Składniki