Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak - tradycyjne danie wschodniej Polski. Najczęściej z farszem z kapusty i grzybów podawany jest jako danie wigilijne. Moja propozycja to kulebiak z mięsem nie tylko na Święta .....
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 97
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 719
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1483
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 97
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 719
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1483
Składniki
Ciasto: Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiłam na kilka minut. Kiedy "ruszyły" dodałam mąkę , roztopione masło i sól. Zagniotłam elastyczne ciasto. Jak zaczęło odchodzić od ręki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.
FARSZ MIĘSNY Bułkę namoczyłam w wywarze z gotowania mięsa. Cebulę pokroilam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Mięso bułkę i cebulkę zmieliłam przez maszynkę. Całość wymieszałam , dodałam trochę wywaru z gotowania mięsa , żeby farsz nie był za suchy. Doprawiłam solą i pieprzem.
Blaszkę do keksu wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok 1 cm i ułożyłam w blaszce tak aby brzegi zwisały poza blaszką. Na ciasto wyłożyłam farsz i zalepiłam wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Całość posmarowałam rozkłóconjym jajkiem. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni pieca na 45 min