Kulebiak z mięsem

Kulebiak z mięsem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agiza
Kulebiak - tradycyjne danie wschodniej Polski. Najczęściej z farszem z kapusty i grzybów podawany jest jako danie wigilijne. Moja propozycja to kulebiak z mięsem nie tylko na Święta .....

Składniki

  • 500g mąki
  • 250 ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ MIĘSNY
  • 400g gotowanego mięsa jak do pasztetu (wieprzowina lub kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki wywaru z gotowania mięsa
  • 40g masła do przesmżenia cebuli
  • Sól i pieprz mielony do smaku

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiłam na kilka minut. Kiedy "ruszyły" dodałam mąkę , roztopione masło i sól. Zagniotłam elastyczne ciasto. Jak zaczęło odchodzić od ręki przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość.

  2. FARSZ MIĘSNY

    Bułkę namoczyłam w wywarze z gotowania mięsa. Cebulę pokroilam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Mięso bułkę i cebulkę zmieliłam przez maszynkę. Całość wymieszałam , dodałam trochę wywaru z gotowania mięsa , żeby farsz nie był za suchy. Doprawiłam solą i pieprzem.

  3. Blaszkę do keksu wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok 1 cm i ułożyłam w blaszce tak aby brzegi zwisały poza blaszką. Na ciasto wyłożyłam farsz i zalepiłam wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Całość posmarowałam rozkłóconjym jajkiem. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni pieca na 45 min

Komentarze do przepisu (10)

Dariusz-D 27 kwietnia
Dawno temu jadłem Kulebiak, chyba z jakimś sosem. Sam nigdy nie robiłem , bo wydaje mi się , że to... Czytaj całość »
Dawno temu jadłem Kulebiak, chyba z jakimś sosem. Sam nigdy nie robiłem , bo wydaje mi się , że to pracochłonne danie.
Wspaniale to Pani przygotowała.
KulinarnaChwila 28 kwietnia
Pyszotka:)
Docherro 28 kwietnia
Pyszny pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g mąki
  • 250 ml mleka
  • 30g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ MIĘSNY
  • 400g gotowanego mięsa jak do pasztetu (wieprzowina lub kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki wywaru z gotowania mięsa
  • 40g masła do przesmżenia cebuli
  • Sól i pieprz mielony do smaku
Składniki