Krokiety z grzybami do barszczu

Krokiety z grzybami do barszczu
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Barszcz z krokietem - klasyczne barowe danie, ale tym razem krokiet jest z grzybami, a barszcz domowy, na zakwasie. Z PRL-owskim, a nawet ze współczesnym "fast foodem" ma niewiele wspólnego.

Składniki

  • Pieczarki - ok. 25 dag
  • boczniaki - ok. 25 dag
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, majeranek i bazylia - do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 6 - 7 łyżek tartej bułki
  • 3 szklanki mąki (w tym jedna razowej)
  • 3 szklanki gazowanej wody (lub piwa)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę, grzyby w duże kawałki, czosnek rozgnieć i posiekaj.
    Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.

  2. Dodaj pokrojone grzyby i czosnek.
    Podsmaż na dużym ogniu, aż grzyby odparują cały płyn.
    Wlej bulion i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.

  3. Dodaj zioła i przyprawy, posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj.
    Smaż, aż cały płyn odparuje.

  4. Dodaj jajko, i tartą bułkę i wyrób (najlepiej blenderem) na jednolitą masę. Dopraw do smaku.

  5. Z mąki, jajka,wody i szczypty soli zmiksuj ciasto i upiecz naleśniki.
    Upieczone pokrój na połowę (3 części, jeżeli są większe).
    Kawałki naleśników smaruj farszem i ciasno zwijaj. Zwinięte rolki panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce.

  6. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (1)

taura 25 października 2013
Uwielbiam!
Składniki
  • Pieczarki - ok. 25 dag
  • boczniaki - ok. 25 dag
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, majeranek i bazylia - do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 6 - 7 łyżek tartej bułki
  • 3 szklanki mąki (w tym jedna razowej)
  • 3 szklanki gazowanej wody (lub piwa)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Składniki