Krężałki z czerwonej kapusty

Krężałki z czerwonej kapusty
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Krężałki z czerwonej kapusty to nie jest tradycyjna kiszonka ani w Biłgoraju, ani w innym znanym mi miejscu. Jednak przecież lubię łamać stereotypy i robić rozmaite eksperymenty!

Składniki

  • nieduża czerwona kapusta – 2-3 główki
  • kilka ząbków czosnku obranych z łusek i pokrojonych w plasterki
  • woda filtrowana lub przegotowana i ostudzona do letniej temperatury
  • nierafinowana sól

Przygotowanie

  1. Najpierw umyć kapustę, zdjąć uszkodzone liście i przekroić na ćwiartki bądź ósemki – zależnie od wielkości główek. Umieścić w dużym garnku, zalać gorącą wodą i podgotować przez kilka minut.

  2. Odcedzić i wystudzić.

  3. Poukładać ciasno w słoju, przekładając pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zalać solanką przygotowaną z 1 pełnej łyżki soli na 1 litr wody.

  4. Zamknąć i pozostawić w cieple na przynajmniej tydzień. Uwaga, solanka niekiedy wycieka spod zamknięcia, a modra kapusta barwi, dlatego lepiej postawić ją w jakiejś misce – na wszelki wypadek. Moja wyciekła!

  5. Po upływie tygodnia ukiszona czerwona kapusta wygląda inaczej – jest rzeczywiście czerwona, a nie fioletowa, jak wcześniej. Zabarwiła również czosnek.

  6. Teraz można już degustować. Najlepiej wyjąć porcję, pokroić i polać dobrym olejem – rzepakowym, lnianym, rydzowym. Oczywiście tłoczonym na zimno. A resztę krężałek przechowywać raczej w zimnym miejscu.

  7. Jak smakują krężałki z czerwonej kapusty w porównaniu z tymi z białej? Specjalnie umieściłam je obok siebie, na jednym talerzu. Próbowanie i porównywanie stało się bardzo łatwe. Te zwykłe krężałki są wprawdzie starsze i bardziej dojrzałe, ale od dawna przechowuję je w chłodzie, więc proces fermentacji prawie nie postępuje. Zawsze myślałam, że biała i czerwona kapusta różnią się głównie kolorem, a na to, jak smakują w potrawach, wpływają tradycyjne, inne dla każdego rodzaju kapusty dodatki. I wiecie co? Pomyliłam się! Po spróbowaniu krężałek w obu kolorach wyraźnie poczułam różnicę. Te czerwone smakują jak … czerwona kapusta

Składniki
  • nieduża czerwona kapusta – 2-3 główki
  • kilka ząbków czosnku obranych z łusek i pokrojonych w plasterki
  • woda filtrowana lub przegotowana i ostudzona do letniej temperatury
  • nierafinowana sól
Składniki