Krewetki po japońsku

Krewetki po japońsku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
W chrupiącej tempurze i nic więcej nie trzeba!

Składniki

  • krewetki tygrysie surowe 5-6 szt osoba
  • tempura:
  • mąka pszenna Typ 500 3/4 szkl
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana 1 łycha
  • Jajo kurze
  • Woda lodowata i lód
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Robiłam też kalmary a zdjęcie umieściłam aby pokazać konsystencje ciasta- ma być dosyć rzadkie.
    Jajo i mąki i szczyptę soli rozmieszałam z lodowatą wodą-, nie powinno być dokładnie. Można dodać kostki lodu. Jeśli nie mamy- to ciasto powinno się schłodzić w zamrażarce- im chłodniejsze tym lepszy efekt.
    Krewetki obrałam i nacięłam aby wyjąć "żyłkę".
    Nagrzałam olej rzepakowy, jeśli skapnie się to niego kropelkę ciasta powinna zaraz się unieść i olej powinien tworzyć pęcherzyki powietrza.

  2. Ciasto na krawatkach rozrasta się w fantazyjne wzory, smaży się je do chrupkości tempury i zrumienienia z obu stron- około 3 minuty z każdej- jeśli olej był zbyt chłodny to może wyjść chwilę dłużej.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (17)

KORAL 22 lipca
Super. Widzę że narobiłaś więcej dobrego jedzonka :)Wisz że trzymam za Ciebie kciuki.
Nevermore 22 lipca
Pychotka, mój ulubiony sposób przyrządzenie. Na bogato na tej ostatniej focie, mniami :)
Ty po prostu szalejesz w kuchni. Brak słów. Gratulacje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • krewetki tygrysie surowe 5-6 szt osoba
  • tempura:
  • mąka pszenna Typ 500 3/4 szkl
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana 1 łycha
  • Jajo kurze
  • Woda lodowata i lód
  • Sól
  • Olej rzepakowy
Składniki