Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dzisiaj przygotowałam angielski krem pomarańczowy. Wykonanie i składniki podobne jak w kremie cytrynowym.(Polecam mój przepis https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-krem-cytrynowy,177230,kucharka-amatorka) Jedynie sok z cytryny należy zamienić na sok z pomarańczy. Krem wykorzystałam do przełożenia ciasteczek.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy + skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Po kilku minutach dodać cukier puder, sok z pomarańczy, żółtka i jajka. Starannie wszystko wymieszać trzepaczką do ubijania białek. Dodać umytą i sparzoną skórkę zdjętą z jednej pomarańczy.
    Rondelek postawić na małym gazie i cały czas mieszać. Krem szybko gęstnieje. Przelać go do szklanego naczynia i przestudzić. Trzeba też usunąć skórkę z pomarańczy.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 13 grudnia 2019
Bardzo fajny krem:)
fafiatko 14 grudnia 2019
Ale pyszne Swieta beda u Ciebie w tym roku!
SprytnaChochla 16 grudnia 2019
Pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy + skórka z 1 pomarańczy
Składniki