Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki dodatek do kanapek, naleśników lub deserów
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 262
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 736
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 141
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 41
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 262
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 736
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 141
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 41
Składniki
Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.
Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodajemy margarynę i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.
Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.