Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie tortów może wydawać się niełatwą sztuką. W gruncie rzeczy jednak tworzenie tych eleganckich, odświętnych ciast nie jest skomplikowane. Skorzystaj z dobrego przepisu na biszkopt, a krem czekoladowy do tortu wykonaj, przestrzegając kilku wypróbowanych zasad. Wówczas w domowych warunkach przygotujesz tort równie smaczny, jak te z najlepszych cukierni.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11023
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 107
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11023
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 107
Składniki
Zagotuj śmietanę kremówkę w rondelku. Zmniejsz moc palnika do minimum. Wsyp do śmietany pokruszoną czekoladę (mleczną i gorzką). Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj składniki do połączenia.
Zdejmij naczynie z masą czekoladową z palnika. Zmiksuj ją. Dzięki temu krem będzie gęstszy i stabilniejszy.
Odstaw masę czekoladową do wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin na lodówki (najlepiej na noc).
Połącz masę czekoladową z mocno schłodzonym serkiem mascarpone. Zmiksuj składniki mikserem na wysokich obrotach – do uzyskania gęstego kremu. Jeśli uznasz, że krem jest mało słodki, dodaj np. nieco melasy (nada kremowi bardziej wyrazisty kolor) lub cukru pudru.
Krem od razu przełóż na ciasto. Nie przygotowuj go wcześniej i nie przechowuj (nawet w lodówce), bo straci swoją konsystencję. Kremem z podanej ilości składników możesz przełożyć trzy blaty biszkoptowe o średnicy 18 cm.