Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy krem czekoladowo-orzechowy to znacznie zdrowsza wersja popularnego produktu dostępnego w sklepach. Jednak zalet domowej nutelli jest więcej! Jest pysznie czekoladowa, jednak nie tak słodka, jak większość jej sklepowych odpowiedników.
blender
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 685
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 673
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1462
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 685
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 673
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1462
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Składniki
Przygotowanie domowej nutelli rozpocznij od pozbawienia orzechów laskowych brązowej skórki. Aby maksymalnie ułatwić sobie to zadanie, umieść je na blaszce i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upływie kwadransa wyjmij orzechy z piekarnika, przestudź i umieść je w materiałowym woreczku (len, bawełna) lub po prostu zawiń je w czysty ręcznik kuchenny. Pocieraj orzechami, potrząsaj, mieszaj — Twoim celem jest pozbycie się jak największej ilości brązowych skórek. Dzięki temu krem nie będzie gorzki.
Gdy orzechy będą już gotowe, umieść je w blenderze kielichowym lub w misce, jeśli będziesz rozdrabniać je blenderem ręcznym. Dodaj pozostałe składniki, czyli kakao, miód, napój owsiany i opcjonalnie olej kokosowy. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Jeśli krem czekoladowo-orzechowy jest dla Ciebie zbyt mało słodki, możesz dodać nieco więcej miodu. Dostosuj go do swoich upodobań.
Gotową domową nutellę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.