Krem cytrynowy

Krem cytrynowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Lekki, o cytrynowym posmaku krem, świetnie sprawdzi się do przełożenia ciast i ciasteczek. Jako, że wywodzi się z Wysp Brytyjskich znany jest też pod nazwą lemon curd. Wykonanie proste i szybkie. Polecam.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. soku z cytryny + skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. W rondelku masło lekko rozpuścić na gazie i przestudzić. Do rondelka wsypać cukier puder, sok z cytryny, żółtka i jajka. Starannie wszystko wymieszać trzepaczką do ubijania białek. Dodać umytą i sparzoną skórkę zdjętą z jednej cytryny.
    Rondelek postawić na małym gazie i cały czas mieszać. Krem szybko gęstnieje. Przelać go do szklanego naczynia i przestudzić. Oczywiści trzeba usunąć skórkę z cytryny. Ja wykorzystałam go od razu, ale o tym w następnym przepisie.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 08 grudnia 2019
Musi swietnie smakowac!
kucharka-amatorka 08 grudnia 2019
To prawda. Piękne dzięki,.
Docherro 09 grudnia 2019
Super bardzo lubie kremy cytrynowe:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. soku z cytryny + skórka z 1 cytryny
Składniki