Krem cytrynowy

Krem cytrynowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dzisiaj zrobiłam krem cytrynowy. Ma on kosystencję pianki, nadaje się do ciastek, ciast i do jedzenia po prostu z pucharków. Robi się go około 10 minut, z czekaniem na stężenie około godziny czasu. Zapraszam do przygotowania.

Składniki

  • 2 cytryny
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • 10 łyżek cukru pudru ( dajcie mniej, będzie lepszy smak i mniej słodki )

Przygotowanie

  1. Wycisnąć sok z cytryn. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić 1/4 szklanki gorącej wody.
    Z białek ubić sztywną pianę, utrzeć żółtka z cukrem, stopniowo dodawać sok i skórkę cytrynową, a następnie żelatynę.
    Mieszać do utworzenia kremu. Szybko połączyć z ubitą pianą. Wyłożyć do pucharków, można przekładać ciastka lub ciasta lub jeść.
    Do ozdoby można wziąźć skókę cytrynową, listki szałwii lub mięty czy też melisy.

Komentarze do przepisu (1)

Greg36 29 lipca 2015
To po to przeciska się cytrynę przez rekę żeby po chwili wrzucić cały miąsz do środka naczynia ??? Ekstra... Czytaj całość »
To po to przeciska się cytrynę przez rekę żeby po chwili wrzucić cały miąsz do środka naczynia ??? Ekstra film ale coś tu nie HALO !!!
Składniki
  • 2 cytryny
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • 10 łyżek cukru pudru ( dajcie mniej, będzie lepszy smak i mniej słodki )
Składniki