Krem bezowy russel o smaku brzoskwiniowym

Krem bezowy russel o smaku brzoskwiniowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Tym kremem można wypełniać rurki z ciasta francuskiego, eklery lub ptysie.

Składniki

  • cukier 35 dkg
  • woda 150 ml
  • białka 5 sztuk
  • masło 15 dkg
  • syrop brzoskwiniowy 2 łyżki
  • brzoskwinie w syropie 3 połówki

Przygotowanie

  1. Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do nitki ( o tym na blogu).
    Jeżeli zauważamy, że syrop jest już odpowiednio zrobiony ubijamy białka, na sztywną pianę.
    Do ubitych białek wlewamy wrzący syrop, całość mieszamy energicznie, ale jednocześnie delikatnie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zaparzony krem bezowy odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy masło, tak aby utworzyło puszystą masę (tzw. pianę). Do masła dodajemy krem bezowy, mieszamy, dodajemy syrop brzoskwiniowy oraz posiekane w drobną kosteczkę brzoskwinie, ponownie mieszamy całość.
    Kremem przekładamy ciasto lub wypełniamy nim ciasteczka.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 21 lutego 2015
Niebiańsko smaczny kremik :D Pycha! :)
monikagotuje 21 lutego 2015
Pychotka:)
Konto usunięte 22 lutego 2015
ciekawy krem, ale proszę napisz jak długo trzeba gotować ten cukier do nitki, wiem że podałas link ale.....:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukier 35 dkg
  • woda 150 ml
  • białka 5 sztuk
  • masło 15 dkg
  • syrop brzoskwiniowy 2 łyżki
  • brzoskwinie w syropie 3 połówki
Składniki