Kopytka i Gnocchi

Kopytka i Gnocchi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Jak zawsze gdy zostaną ugotowane ziemniaki warto sięgnąć po tradycyjne kopytka a może włoskie gnocchi

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić.
    Przecisnąć przez praskę lub maszynkę.
    Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
    Uformować wałek grubości ok 2cm i odkrawać nożem ok 1cm ukośne paski.
    W formie Gnocchi odrywać kawałki ciasta i widelcem rozgnieść.
    Wrzucać na osolony wrzątek i gotować aż do wypłynięcia.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 02 marca 2018
Pycha...kocham takie kluchy...:)
Bellapi 03 marca 2018
oj ja też :)
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
Składniki