Konfitura z dyni.

Konfitura  z dyni.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: danutast1
Sezon na dynie trwa więc warto po nie sięgnąć. Polecam konfiturę z dyni, którą można wykorzystać do deserów, naleśników i wielu, wielu innych...

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucić dynię pokrojoną w kostkę i podlać 1/2 szkl. wody. Gotować pod przykryciem do miękkości co pewien czas mieszając ( pilnować, aby się nie przypaliło ).

  2. Gdy dynia będzie wystarczająco miękka dodać cukier, sok z cytryny, cynamon i trawę cytrynową. Gotować na małym ogniu ok. 20 min - ciągle mieszać.

  3. Zestawić z ognia , zblendować i gorące nakładać do słoików. Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
    Smacznego życzę :)

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 31 października 2017
Super ,właśnie zostało mi jeszcze dyni...zrobię wg.Twojego przepisu:)
Składniki
  • 1 kg obranej dyni
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki