Konfitura z cebuli (do mięs)

Konfitura z cebuli (do mięs)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wspaniały dodatek do kanapek.

Składniki

  • Cebula biała 1 kg
  • Masło 10 dag
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • Ocet 1/4 szklanki
  • Rodzynki 5 łyżek
  • ½ szklanki cukru lub miodu
  • Musztarda 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Cebulę obrać, pokroić w krążki, włożyć do rondelka z masłem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie wsypać cukier i dalej smażyć cały czas mieszając około godziny. Po czym dodać rodzynki, wlać wino, ocet, zaciągając musztardą i dalej smażyć do zgęstnienia. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych małych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Używać do mięs a szczególnie do kanapek z wędliną.

Składniki
  • Cebula biała 1 kg
  • Masło 10 dag
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • Ocet 1/4 szklanki
  • Rodzynki 5 łyżek
  • ½ szklanki cukru lub miodu
  • Musztarda 1 łyżeczka
Składniki