Koncentrat grzybowy czyli woda grzybowa - smaczny dodatek do dań.

Koncentrat grzybowy czyli woda grzybowa - smaczny dodatek do dań.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Hesia
Woda z obgotowanych grzybów (np. przygotowanych do zamrażania, słoiczkowania itp.) po odparowaniu nadaje się jako koncentrat grzybowy do zup, sosów itp.

Składniki

  • Woda po obgotowanych grzybach leśnych lekko posolona (na ok. 3 l wody 1 łyżeczka soli) - ilość dowolna. Najlepsza jest z borowik
  • Słoiczki ze szczelną zakrętką - najlepsze o pojemności 1/4 litra, wtedy możemy zużyć całą zawartość.

Przygotowanie

  1. Obgotowywane grzyby leśne wyjąć łyżką cedzakową na sito położone na misce. Wodę z miski (lub innego naczynia) wlewamy z powrotem do garnka.

  2. Do tej samej wody wrzucamy kolejne partie grzybów (bo zebraliśmy całkiem dużo). Jeżeli partii grzybów jest dużo wodę należy przy trzeciej partii dosolić o ok. 1/2 łyżeczki. Z solą nie należy przesadzać - max. raz na 3 partie grzybów, wodę uzupełniamy w miarę potrzeby.

  3. Po obgotowaniu wszystkich zebranych grzybów według naszego zamysłu, gar z wodą po nich stawiamy na minimalnym ogniu (nie może wrzeć bo uciekną nam smaczki i witaminki). Garnek musi być odkryty aby nadmiar wody swobodnie parował. Odparowujemy aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru i intensywnego, grzybowego smaku. Przy garnku o pojemności 5 l i 3 l wody grzybowej trwa to ok. 3 godzin. Zawiesinę należy czasem przemieszać i "zdrapać" ze ścianek osadzające się tam "smaczliwki".

  4. Kiedy mamy już odpowiednio odparowaną wodę przelewamy ją (gorącą) do wysterylizowanych słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  5. Następnego dnia słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut od chwili zawrzenia wody.
    Tak przygotowany koncentrat możemy używać aż do następnego sezonu grzybowego jako dodatek do zup, sosów, placków.
    Polecam kaszę gryczaną ugotowaną z dodatkiem tego koncentratu.

    UWAGA: używając koncentratu nie należy przedtem solić potraw. Mimo małej zawartości soli KONCENTRAT JEST SŁONY.

    Udanych dań!

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 04 października 2013
Super sprawa z takim koncentratem grzybowym, można chyba pomrozić w pojemniczkach do kostek lodu, jak sądzisz,... Czytaj całość »
Super sprawa z takim koncentratem grzybowym, można chyba pomrozić w pojemniczkach do kostek lodu, jak sądzisz, nie stracą na smaku ?
Hesia 05 października 2013
Nie powinny. Też o tym myślałam.Tylko pewnie trzeba tą "wodę" bardziej "skoncentrować"... Czytaj całość »
Nie powinny. Też o tym myślałam.Tylko pewnie trzeba tą "wodę" bardziej "skoncentrować" (odparować) aby miała intensywniejszy smak.
Konto usunięte 06 października 2013
Dzięki, pozdrówka :))
Składniki
  • Woda po obgotowanych grzybach leśnych lekko posolona (na ok. 3 l wody 1 łyżeczka soli) - ilość dowolna. Najlepsza jest z borowik
  • Słoiczki ze szczelną zakrętką - najlepsze o pojemności 1/4 litra, wtedy możemy zużyć całą zawartość.
Składniki