Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś myśli, że zrobienie czeskich knedlików jest trudne, to bardzo się myli. Nie trzeba mieć nawet garnka do gotowania na parze. A z czym podać knedliki - może z gulaszem wołowym https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-gulasz-wolowy,195513,lucque.html
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 369
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 369
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 porcje, z każdej uformować kształt knedla (małego chlebka).
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować w niej knedle przez około 15 minut (najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały).
Ugotowane knedle podawać pokrojone w plastry, od razu (na ciepło) z sosem lub obsmażone na maśle. Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim tworząc pętelkę.