Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z dziurką, czyli kluski śląskie zrobione są z ugotowanych, zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków. Kluski możemy podawać okraszone skwarkami, polane sosem lub jako dodatek do dań zamiast ziemniaków.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 530
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 73
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7773
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 530
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 73
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7773
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Składniki
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, odcedzone, i ostudzone tłuczemy, studzimy, równo rozkładamy w miseczce. Dzielimy na cztery części, jedną część wykładamy do większej miseczki a puste miejsce po niej zapełniamy mąką ziemniaczaną.
Całość przekładamy do większej miseczki z wyjętą częścią ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę w której palcem wgniatamy dziurkę.
Tak zrobione kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry.
Po ugotowaniu wyjmujemy kluski na talerz łyżką cedzakową. Gotowe kluski możemy podawać okraszone skwarkami, polane sosem lub jako dodatek do dań zamiast ziemniaków. Smacznego!!!