Kluski śląskie z dziurką

Kluski śląskie z dziurką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjne śląskie kluski,przepis prosty i bezjajeczny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram,kroje w ćwiartki i gotuje w osolonej wodzie do miękkości.

  2. Po czym odlewam wodę,ziemniaki odstawiam by ostygły.

  3. Przeciskam przez praskę,do dużej miski.
    Wyrównuje wierzch ziemniaków.
    Łyżką kreśle linie "na krzyż"
    Jedną część ziemniaków wyciągam i rozkładam równo na pozostałych.

  4. W wolne miejsce wsypuję mąkę do równości z ziemniakami.
    Całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.

  5. Biorę kawałki ciasta na rękę i formuje kluski,palcem tworze dziurke na sos.

  6. W garnku gotuje osoloną wodę,wkładam pojedyńczo kluski,gotuje na średnim ogniu,gdy wypłyną gotuje jeszcze 3 minuty,wyłączam i odstawiam na około 2 minuty.
    Można podawać :)
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 04 września 2017
Czy zostało troszeczkę?
StysiaZgarami 05 września 2017
Niestety nic a nic..;)
Składniki
Składniki