Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Zupełnie odmienione kluski śląskie. Dzięki dodatkowi młodych liści czosnku niedźwiedziego kluski śląskie nabrały wiosennego wyglądu oraz czosnkowego smaku, dzięki czemu idealnie komponują się z sosami mięsnymi.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • garść młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól ziołowa i gałka muszkatołowa do smaku
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski. 1/4 ziemniaków odejmujemy na ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej odłożone ziemniaki.

    Czosnek niedźwiedzi drobno siekamy, wlewamy śmietanę i miksujemy blenderem. Zmiksowany czosnek niedźwiedzi dodajemy do ziemniaków.

    Masę doprawiamy solą ziołową i gałką muszkatołową. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę.

    Z masy lepimy kluski.
    Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody.

    Kluski podajemy z ulubionym sosem mięsnym lub szarpaną wołowiną/wieprzowiną.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 08 kwietnia 2018
Lubię takie zielone kolorki w potrawach. Bardzo smaczne.
Jagodzianka17 09 kwietnia 2018
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi. Ostatnio przerobiłam 1 kg liści czosnku na pesto. Zimą będzie co jeść :)
Składniki
  • 6 dużych ziemniaków
  • garść młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól ziołowa i gałka muszkatołowa do smaku
  • mąka ziemniaczana
Składniki