Kluski nadmorskie z kuchni litewskiej

Kluski nadmorskie z kuchni litewskiej
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wyborne kluski do drugiego dania lub na przekąskę.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • ziemniaki starte surowe 1 kg
  • Jajo kurze 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ugotowane ziemniaki zmielić, połączyć z utartymi ziemniakami wraz z jajkiem solą i pieprzem do smaku.

  2. Następnie formować paluszki wielkości palca i smażyć powoli na głębokim tłuszczu około 15 minut.

  3. Po usmażeniu odsączyć na bibule i podawać do drugich dań. Smaczne są również polane masłem zagotowanym ze śmietaną i posypane pokruszonym białym serem z kminkiem.

Składniki
  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • ziemniaki starte surowe 1 kg
  • Jajo kurze 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
Składniki