Klopsy.

Klopsy.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Klopsy zrobione z mięsa wieprzowego i wołowego. Tak zrobionych klopsów możemy użyć do drugich dań oraz do niektórych zup. Klopsy surowe można zamrażać, jeżeli nie było do nich użyte mięso mrożone.

Składniki

  • Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm)
  • mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg (zmielone przez sitko 2-3 mm)
  • pęczek natki pietruszki
  • Koperek
  • jajka kurze 3 szt.
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • pieprz biały mielony - 5 gram
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka stołowa
  • sól 15 gram

Przygotowanie

  1. Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości.

  2. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy.

  3. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut.

  4. Dobrze sparzone klopsy muszą wypłynąć do góry.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 01 grudnia 2017
Do tego jeszcze sos pomidorowy, ziemniaczki, surówka i można można myśleć, o dniu następnym ;)
kuchmariola63 01 grudnia 2017
Sosów można różnych używać. Ja dziś zrobiłam klopsy z sosem paprykowym z pieczarkami, bardzo pikantnym.... Czytaj całość »
Sosów można różnych używać. Ja dziś zrobiłam klopsy z sosem paprykowym z pieczarkami, bardzo pikantnym. Klopsy czy pulpety są smaczne ze wszystkimi sosami. Pozdrawiam :)
Nevermore 01 grudnia 2017
Oj tak, te pikantne sosy są najlepsze, przynajmniej dla nas :)

Pyszne klopski i chętnie bym kilka... Czytaj całość »
Oj tak, te pikantne sosy są najlepsze, przynajmniej dla nas :)

Pyszne klopski i chętnie bym kilka "porwał" zwłaszcza, o tej porze i po wczorajszych Andrzejkach ;)
Składniki
  • Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm)
  • mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg (zmielone przez sitko 2-3 mm)
  • pęczek natki pietruszki
  • Koperek
  • jajka kurze 3 szt.
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • pieprz biały mielony - 5 gram
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka stołowa
  • sól 15 gram
Składniki