Klopsiki hamburgerowe

Klopsiki hamburgerowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Szybkie, pyszne klopsiki na obiad, na kolację, dodatek do zup, pieczywa.

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g sera żółtego Mozzarella lub Gouda
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i lekko rumienimy na oleju.

  2. Do mięsa dodajemy 1 żółtko i dokładnie łączymy. Nie wyrabiamy.
    Ser kroimy w drobną kostkę i dokładnie ale krótko mieszamy.

  3. Formujemy klopsiki i spłaszczamy je łopatką. Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy klopsiki szybko z obu stron na złoty kolor.
    Po zdjęciu z patelni osączamy na ręczniku papierowym.
    Oprószamy solą i ;pieprzem, obkładamy zrumienioną cebulką.

  4. Podajemy jako dodatek do zup, przystawkę, Jeśli lubimy hamburgery to jest to idealny dodatek do hamburgerowej buły z salatą i warzywami.
    Z tej ilości mięsa wychodzi około 9 sztuk klopsików

Składniki
  • 400 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g sera żółtego Mozzarella lub Gouda
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Składniki