Klasyczne Patè z wątróbek drobiowych

Klasyczne Patè z wątróbek drobiowych
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zaciekawił nas ostatnimi czasy przepis na klasyczne francuskie Patè. Jest to pasztet zrobiony z wątróbek drobiowych bez pieczenia. Charakteryzuje się słodkawym smakiem i kremową konsystencją. Nie każdemu będzie on odpowiadać, ale można nieco zmienić jego smak dodając np. suszone pomidory z oliwy lub kapary. Na pewno warto spróbować.

Składniki

  • ok. ½ kilograma wątróbek z kurczaka
  • 3 spore cebule
  • soczyste jabłko
  • kilka gałązek tymianku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • ½ szklanki brandy lub wiśniówki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy lub mały słoiczek kaparów (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Wątróbki myjemy, osuszamy, , posypujemy tymiankiem i smażymy na gorącym oleju.

    Cebule obieramy i kroimy w piórka.

    Wątróbki przewracamy na drugą stronę.

    Cebulę dodajemy do wątróbek. Smażymy do zeszklenia cebuli.

  2. Jabłko ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy na patelnię.

    Mieszamy, smażymy jeszcze 5 minut. Podlewamy brandy lub wiśniówką. Podpalamy.

    Gdy płomień zgaśnie zestawiamy z palnika, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

  3. Kiedy nasza masa na patelni jest już chłodna, przekładamy ją do blendera. Blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Jeśli komuś nie odpowiadam słodkawy smak potrawy, to w tym momencie można dodać pokrojone suszone pomidory z zalewy lub kapary. I ponownie zblendować.

    Gotową masę przekładamy do kokilek.

    W garnuszku rozpuszczamy masło. Polewamy nim nasze Patè. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki.


    W ten sposób można je przechowywać w lodówce do półtora tygodnia.Napoczęte powinno się spożyć w ciągu dwóch dni.

Składniki
  • ok. ½ kilograma wątróbek z kurczaka
  • 3 spore cebule
  • soczyste jabłko
  • kilka gałązek tymianku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • ½ szklanki brandy lub wiśniówki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy lub mały słoiczek kaparów (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła
Składniki