Wątróbki myjemy, osuszamy, , posypujemy tymiankiem i smażymy na gorącym oleju.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Wątróbki przewracamy na drugą stronę.
Cebulę dodajemy do wątróbek. Smażymy do zeszklenia cebuli.
Jabłko ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy na patelnię.
Mieszamy, smażymy jeszcze 5 minut. Podlewamy brandy lub wiśniówką. Podpalamy.
Gdy płomień zgaśnie zestawiamy z palnika, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy nasza masa na patelni jest już chłodna, przekładamy ją do blendera. Blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli komuś nie odpowiadam słodkawy smak potrawy, to w tym momencie można dodać pokrojone suszone pomidory z zalewy lub kapary. I ponownie zblendować.
Gotową masę przekładamy do kokilek.
W garnuszku rozpuszczamy masło. Polewamy nim nasze Patè. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki.
W ten sposób można je przechowywać w lodówce do półtora tygodnia.Napoczęte powinno się spożyć w ciągu dwóch dni.