Kiszone warzywa:

Kiszone warzywa:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się jego ilość. Kisić możemy wszystkie warzywa a nawet owoce. Ja kiszę warzywa w mniejszych, szklanych pojemnikach ale za to często.

Składniki

  • dowolne warzywa
  • letnia przegotowana woda
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie


  1. Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł.
    Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy.
    Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru.
    Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
    Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia.
    Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.

Komentarze do przepisu (4)

drNowak 11 stycznia 2019
No niezły pomysł:)
KORAL 12 stycznia 2019
Super, widzę przepisy babci, takie są najlepsze :)
babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Świetna propozycja.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dowolne warzywa
  • letnia przegotowana woda
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
Składniki