Kiszone buraki – probiotyczna ćwikła z chrzanem

Kiszone buraki – probiotyczna ćwikła z chrzanem
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na zdrowe, probiotyczne sałatki i sosy, można też wykorzystać je w zupie czy innej potrawie na ciepło.

Składniki

  • kiszone buraki, odcedzone z zakwasu
  • utarty chrzan świeży lub ze słoika
  • sól, cukier, ewentualnie jakiś kwas

Przygotowanie

  1. odcedzone z zakwasu buraczki rozdrobnić przy pomocy malaksera (bo ucieranie plasterków na tarce nie wydaje się dobrym pomysłem) i wymieszać ze świeżo utartym korzeniem chrzanu lub dobrym jakościowo chrzanem ze słoika.

  2. Doprawić do smaku solą i odrobiną cukru, kwasu zazwyczaj nie trzeba dodawać, bo buraczki są przecież kwaśne. Wszystko dodajemy do smaku, tu nie ma sztywnych reguł, każdy lubi coś innego – jeden ostro, drugi bardziej słodko. Taka ćwikła bardzo dobrze i długo przechowuje się w lodówce.

Komentarze do przepisu (1)

elade 07 marca 2017
Do książki
Składniki
  • kiszone buraki, odcedzone z zakwasu
  • utarty chrzan świeży lub ze słoika
  • sól, cukier, ewentualnie jakiś kwas
Składniki