Kiszone brukselki

Kiszone brukselki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj prezentuję przepis na kiszone brukselki, które są po prostu pyszne, chrupiące, lekko kwaśne i co chyba najważniejsze pozbawione ich charakterystycznej goryczki.

Składniki

  • brukselka dowolna ilość
  • zalewa proporcje na 1 litr:
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • Przyprawy:
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1-2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • ząbek czosnku
  • gałązka kopru

Przygotowanie

  1. Przyprawy wsypujemy do słoja. Brukselki pozbawiamy wierzchnich listków, a następnie przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy brukselki, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by wszystkie brukselki były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy brukselki są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

    Kiszoną brukselkę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 02 stycznia 2018
Brzmi pysznie a ja jestem miłośniczką brukselki więc zabieram do książki:)
gochna55 07 stycznia 2018
Brukselka pod każdą postacią. Nie znałam tego przepisu - więc zabieram i jutro robię - będzie na obiadek za... Czytaj całość »
Brukselka pod każdą postacią. Nie znałam tego przepisu - więc zabieram i jutro robię - będzie na obiadek za tydzień. Wielkie dzięki.
gochna55 05 marca 2018
Jest pyyyycha - aż chce się wykrzyknąć - autor, autor.
Składniki
  • brukselka dowolna ilość
  • zalewa proporcje na 1 litr:
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • Przyprawy:
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1-2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • ząbek czosnku
  • gałązka kopru
Składniki