Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1000
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 40
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 97
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 68
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1000
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 40
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 97
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 68
Składniki
1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). 2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego. 3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).
4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki. 5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). 6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę. 7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać. 8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C. drewnem liściastym a pod koniec jałowcem.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy. 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20 min. 3. Przełożyć do miski z zimną wodą aby ostygły. Potem przełożyć na sitko do ocieknięcia.