Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. Idealna na kanapki. Smak jak szynka z Pewexu kupowana w latach PRL za $.

Składniki

  • Surowiec:
  • Szynka wieprzowa bez kości i skóry 1,96 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 35 g
  • żelatyna 60 g
  • sos sojowy 7 łyżek
  • woda 350 ml
  • osłonka barierowa (termokurczliwa) Fi 73 mm 1,5 m

Przygotowanie

  1. Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.

  2. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową.

  4. Zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę.

  5. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie.


    Ja podałam czas parzenia do średnicy batonu. Na 1 cm średnicy batonu, 10 minut parzenia. Powinno się wbić sondę w baton i mierzyć temperaturę w środku, która powinna wynosić 68-70 stopni Celsjusza. Ja to już kilka razy sprawdziłam i wychodzi czas taki jak napisałam 1 cm średnicy batonu parzę 10 minut w temperaturze jak wyżej.

  6. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  7. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (11)

bryssska 09 maja 2018
Wygląda bardzo smakowicie ;-)))
GREGORHSPEED 09 maja 2018
<3 Kocham Twoje wędliny <3 Mariolu, nie myślałaś by sprzedawać? Jakiś foodtruck? Serio. Pyszności... Czytaj całość »
<3 Kocham Twoje wędliny <3 Mariolu, nie myślałaś by sprzedawać? Jakiś foodtruck? Serio. Pyszności fundujesz <3
Maga67 10 maja 2018
1.93 kg szynki wieprzowej, parzenie 73 minuty. Poważnie? Jak będzie 2 kg i parzenie 75 minut to wyjdzie inaczej?... Czytaj całość »
1.93 kg szynki wieprzowej, parzenie 73 minuty. Poważnie? Jak będzie 2 kg i parzenie 75 minut to wyjdzie inaczej? LITOŚCI Mariola!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Surowiec:
  • Szynka wieprzowa bez kości i skóry 1,96 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 35 g
  • żelatyna 60 g
  • sos sojowy 7 łyżek
  • woda 350 ml
  • osłonka barierowa (termokurczliwa) Fi 73 mm 1,5 m
Składniki