Kiełbasa swojska.

Kiełbasa swojska.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej.

Składniki

  • Surowiec 3 kg:
  • mięso z golonki wieprzowej 70 dag
  • mięso z łopatki 2 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 30 dag
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa
  • sól warzona 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 3 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • woda 2x100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • jelita wieprzowe 30/32 - 4,5 m (1,5m/ kg)

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Pokrojone mięso z golonki i łopatki mieszamy z peklosolą. Boczek nacieramy solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach.

  2. Rozdrabnianie:

    mięso z golonki przepuszczamy przez sitko 4 mm
    mięso z łopatki przepuszczamy przez szarpak
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 12 mm

  3. Farsz:

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

  4. Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło jelita wieprzowe tworząc małe krążki kiełbasy.

  5. Osadzanie:

    Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy 3 godziny, osuszamy w piekarniku w 30 stopniach Celsjusza do momentu aż kiełbasy będą ładnie osuszone.

  6. Wędzenie:

    Osuszone kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 3 godziny.

  7. Studzenie :

    Studzimy powieszone na kiju.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

Dariusz-D 02 kwietnia
No i co Pani narobiła??
Wstałem taki głodny , a nigdy nie zrobię takiej kiełbasy bo nie potrafię ani nie... Czytaj całość »
No i co Pani narobiła??
Wstałem taki głodny , a nigdy nie zrobię takiej kiełbasy bo nie potrafię ani nie mam warunków.
A Pani serdecznie gratuluje:-)
fafiatko 02 kwietnia
Wyglada perfekcyjnie! a z taka profesjonalna napelniarka kielbas praca musi byc tylko przyjemnoscia.
asia67 02 kwietnia
zazdroszę takiej kiełbaski :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Surowiec 3 kg:
  • mięso z golonki wieprzowej 70 dag
  • mięso z łopatki 2 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 30 dag
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa
  • sól warzona 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 3 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • woda 2x100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • jelita wieprzowe 30/32 - 4,5 m (1,5m/ kg)
Składniki