Karmelizowana brukselka

Karmelizowana brukselka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.

Składniki

  • 400 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki miodu z amfory krzewiastej (opcjonalnie lipowy)

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy brukselkę i sparzamy przez około 5 min (w zależności od wielkości). Odcedzamy i studzimy. Większe kroimy na pół.
    Na rozgrzanym tłuszczu (masło+oliwa) smażymy (lekko odparowując wodę) przez kilka minut, następnie dodajemy sezam, smażymy około 5 min. Całość polewamy miodem i karmelizujemy na rumiano. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (21)

fafiatko 03 marca 2018
z brukselki zrobiles wykwintny dodatek :)
Docherro 03 marca 2018
Moja kochana kapustka,pysznie podałeś :)
Nevermore 03 marca 2018
No panie, danie jak u Basiury ;)
Brukselka jest pyszna, nie ma to jak małe kapustki :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki miodu z amfory krzewiastej (opcjonalnie lipowy)
Składniki